• +373 (247) 45-1-10
  • +373 67438972

Calcar pentru industria metalurgică

Calcarul se foloseşte pe larg în metalurgie şi este unul din produsele tehnologic necesare, care participă la majoritatea proceselor de transformare a minereului în metal.

Spre exemplu, producerea a unei tone de oţel sau fontă necesită circa 50 kg de var nestins. Varul este zgura de bază care curăţă minereul de fier, din care în urma unor procese tehnologice compexe se obţine oţel sau fontă.

La fel în industria metalurgică calcarul se foloseşte în calitate de flux. Fluxul este substanţa neorganică care se adaugă la minereu în procesul de topire pentru a reduce temperatura de topire. Alegerea fluxului depinde de tipul de topire şi de compoziţia minereului. 9 din 10 uzine metalurgice folosesc fluxul de calcar sau magneziu.

Trebuie de menţionat înca un moment important despre utilizarea calcarului in metalurgie. La topire produsele de calcar formează un strat protector de zgură la suprafaţa oţelului, cît şi la turnarea oţelului lichid în căuş. Astfel zgura reduce eficient pierderile de căldură în procesul de producţie, ceea ce permite a economisi resursele energetice.

În industria siderurgică varul este folosit pentru prelucrarea apei în acelaşi mod ca şi în industria minieră şi metalurgie.

Caracteristici

Proporţia de masă de carbonat de calciu (CaCO3) 97,47%
Proporţia de masă de oxid de calciu și oxid de magneziu (CaO + MgO) 55,46%
Proporţia de masă de oxid de magneziu (MgO) 0,7%
Proporţia de masă de dioxid de siliciu (SiO2) 0,34%
Proporţia de masă de sulf (S) 0,018%
Proporţia de masă de fosfor (P) 0,046%
Proporţia de masă de umezeală 0,37%
Proporţia de masă de reziduu insolubil în acid clorhidric 0,93%