• +373 (247) 45-1-10
  • +373 67438972

Calcar pentru industria de sticlă

Calcarul este principalul reactiv în procesul tehnic de producere a sticlei, întrucît aproape o treime din compoziţia sticlei o constituie carbonatul de calciu din calcar.

Substanţele derivate din calcar au rol de întăritor, datorită cărora sticla obţine aşa proprietăţi ca duritate şi densitate. Masa calcaroasă, folosită la acest proces trebuie să corespundă anumitor cerinţe şi anume ea trebuie să aibă un conţinut scăzut de fier (nu mai mult de 0,2%, iar pentru vesela – 0,3%), aceasta este condiţia necesară pentru obţinerea sticlei incolore. La fel conţinutul de calcit trebuie sa fie cel putin 53%.

În industria de producere a sticlei calcarul este folosit în calitate de sursă de oxid de calciu necesar pentru fabricarea sticlei. Oxidul de calciu, primit din calcar, contribuie la obţinerea silicaţilor, facilitează în mod considerabil fierberea sticlei şi transparenţa ei.

Utilizarea calcarului conferă sticlei un şir de proprietăţi de rezistenţă la coroziune şi eroziune – mareşte rezistenţa termică şi chimică a sticlei, o protejează de intemperii. Varul nestins şi pulberea de calcar se folosec la fabricarea fibrelor de sticlă.

Caracteristici

Proporţia de masă de carbonat de calciu și carbonat de magneziu (CaCO3 + MgCO3) 98,92%
Proporţia de masă de oxid de fier (Fe2O3) 0,042%
Proporţia de masă de dioxid de siliciu (SiO2) 0,48%
Proporţia de masă de umezeală 0,21%
Proporţia de masă de pierderea masei la călire 43,6%
Proporţia de masă de oxid de aluminiu (Al2O3) 0,2%
Proporţia de masă de reziduu insolubil în acid clorhidric 0,73%